ALİ ÖZKAHRAMAN Demirci Akıncıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ( Foto Özkahraman)


SİL BAŞTAN


Manisa'da Parti ve Halkevi Faaliyetleri  -1-    
Manisa Valisi ve C.H.P. Başkanı Dr. Lütfi KIRDAR’ın hazırladığı, Cumhuriyet’in 15. Yılında Manisa Halkevi Çalışmaları içinde Manisa Kültürü sayfa : 96 
Yıl : 1938 Bugünün kültürü dünün maarifinden üçüzlü bir ayrılık gösterir. Bunlardan biri sayıda ikincisi görünüşte, üçüncüsü özdedir. Manisa’da 15 yılın kültürdeki bu üçüzlü ayrılığı çok güzel görmek, duymak, anlamak mümkündür. 15 yıl içinde Manisa’da küçüğü büyüğü 18 dershaneli olmak üzere 128 ilkokul yapılmıştır. Yapımı süren 1939 Cumhuriyet Bayramına yetişe-cek olan 32 okul kurağı vardır. Her yıla ortalama 10 okul düşmektedir. Bu oluş yalnız bina sayısı üzerindedir. Fakat bunu karşılaştırmalarda gözden geçirirsek bugünkü 128 veya 160 binanın gerçekte 128 veya 160 sayı ile söylenenden çok farklı çok üstün olduğunu anlarız.

Bina sayısı ve bina görünüşü bizi bugünün şahlanmış yapıcılık ve ilerilik hızı içinde tatmin etmeyebilir. 15 yıl önce Manisa’nın 600 den fazla köyünde topu topu 98 öğretmen -daha doğru ismi ile hoca- çalışıyordu. Bugün tam 220 öğretmen bütün Manisa’nın bugünkü sade sayı ile dününden farklandırmak istersek o günün çoğu hoca olan 256 adamına karşılık bugünün Cümhuriyet ileriliğini ve kültürünü omuzlarında taşıyan başlarının sayısı 440 dır. Ve 440 ın hepsi ya en iyi seçilerek veya en iyi yetiştirilerek bu kültürlendirme işinin içine atılmışlardır.
Yıl : 1938 Bugünün 440 öğretmeni iş ve çalışma alanı olarak yalnız okullarının dört duvarla çevrili odaları içinde kalmamışlar; Halk Dershanelerinde Halk Okuma Odalarında Halkevlerinde hatta köy odalarında ve kahvelerinde hars (kültür) ve ilerilik ışığını ve umurunu (önemli işler) yapmaktadırlar. Bu bakımla sayısı 440 olan öğretmeni gerçekte 880 lik bir insan kitlesinin yapmakta olduğu işi yapmakta olduğunu anlamak en doğru bir görüş olur.

Bu sayı içine 1 i kız enstitüsü 3 ü ortaokul olmak üzere 4 tane orta-öğretim müessesesinin sayısı 100 e yaklaşan öğretmenini katarsak ve Manisa’nın gelecek yıl içindeki kavuşacağı yeni iki ortaokulu da düşünürsek o zaman incelememiz sayı bakımından gerçeğe daha çok yaklaşmış olur.

Çok iyi seçilmiş ve çok iyi yetiştirilmiş kuvvetlerle çalışan bu 4 veya gelecek yılki 6 okul Manisa’nın yarınına lise ve yükseköğretim gençlerini Manisa yarınlarının mütefekkirlerini sanatkârlarını büyük iş sahiplerini yetiştiriyorlar. Onları ve bütün kültür adamlarını bir kere olsun iş başında görmeli.

15 yıllık Kültürdeki Cumhuriyeti en iyi öğrenci sayısında görüyoruz: Köyünde topu topu 4400 şehrinde 3700 öğrencisi o günkü Manisa‘nın bugün şu 15 yıl içinde okullarını tam üç katlısı ile köyünde 11500 şehrinde 12200 öğrenci ders haneleri artık bir kişilik yer kalmayacak kadar tıklım tıklım dolduruyor...

Sadece 1 sayfasını okuduğunuz bu kitapta 180 sayfa ve 135 adet fotoğraf var. İçeriğinde;15 yıllık Halkevi Hareketleri, Gençlik ve Spor etkinlikleri, Dünkü ve Bugünkü Manisa, Mahalli İdareler, Manisa Kültürü, Sağlık İşleri, Bayındırlık Hareketleri, Ziraat ve Ekonomi, Veterinerlik İşleri var. Rakamlarla ve grafiklerle karşılaştırmalı anlatılmış. 1938 şartlarına göre baskısı kaliteli ve çok başarılı bir tanıtım kitabı olmuş.

Bu günlerle ne ilgisi var denilirse; aynı ruh, aynı heyecan, aynı çalışma ile “O” yıllara dönmek isteğim vardır. Sil baştan başlamak gerek bazen. Akhisarlı Roman sanatçı Kibariye sesinden “Sil Baştan” şarkısını açabilir, 1938 yılı 9 Kasım gününe dönmeyi düşünebilirsiniz.

Halkevi etkinlikleri içinde bir fotoğraf bu kitaptan, bir fotoğrafta kendi arşivimden konulmuştur. Konu-su ilginizi çeker ve okuyan çok olur-sa; Manisa ve İlçeleri ve o zamanlar Manisa’ya bağlı Eşme İlçesindeki “EVLERİMİZ” in etkinliklerini  yazmayı sürdürürüm. Olmadı ışıklı maviliklere yol alırız.

                DEVAM EDECEK
 

YAZARLAR