Sınav döneminde başarılı bir performans için doğru beslenmek çok önemli. Ayrıca doğru beslenmeyle yoğun stres, mide bulantısı, baş dönmesi, kilo alma ya da verme gibi sağlık sorunlarının da önüne geçilebilir. Bu dönemde 3 ana, 2 - 3 ara öğün şeklinde dengeli beslenme düzeni uygun olacaktır. Stresli sınav temposunda çocukların dikkatlerini rahat toparlamaları için vücudun ihtiyacı olan temel besin maddelerini seçmeleri çok önemli. Kan şekerini dengesizleş-tirecek kalorili, basit şekerli karbonhidratlardan uzak durmak ve su tüketimine önem vermek beslenmenin ilk sırasında yer alıyor.
Öğün atlanmamalı ve kahvaltı
mutlaka yapılmalı
Kahvaltı yapmak, güne sağlıklı başlamanın en önemli kuralıdır. Kahvaltı sırasında mümkün olduğunca tüm besin gruplarına yer verilmeli. Süt, yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, sebze-meyveler gibi dengeli seçimler yapılmalı. Bunlar, dikkati toplamak ve zihinsel performans için destekleyicidir. Öğün atlamak kan şekeri dengesini bozacağından dikkati dağıtır. Doğru bir şekilde ve düzenli beslenmek vücudun enerji ihtiyacını karşılar ve verimli çalışmayı destekler.
Balık tüketimi çok önemli
Konsantrasyonun yüksek olması ve daha dinç bir vücut için B12, D vitamini ve omega 3 kaynaklarının yeterli tüketilmesi gerekir. Böylelikle halsizlik, yorgunluk ortadan kalkar. Bilişsel fonksiyonlar ve hafıza gelişir, güçlenir. Yine bitkisel omega 3 kaynağı olarak ceviz tüketimi de beyin sağlığı ve bilişsel fonksiyonlar için oldukça önemlidir.
Yeterli uyku ve su tüketimine
dikkat edilmeli
Yeterince uyumamak, kişiyi huzursuz edebilir ve strese sokabilir. Sınav dönemi boyunca uyku kalitesi ve miktarı önemlidir. Her gece 7 - 9 saatten az uyumak gündüzleri daha uykulu yapabilir ve zayıflamış bir bağışıklık sistemi riski oluşabilir. Düzenli bir uyku ve uyanma saati ders çalışmayı olumlu etkiler. Günlük en az 2 litre su içmeye özen gösterilmelidir. Yetersiz sıvı alımı baş ağrısı yapabilir ve verimli çalışmayı engeller.
Kafein tüketimi azaltılmalı
Kafein kısa bir süre için bir enerji artışı sağlarken, sonrasında gergin ve endişeli hisset-meye neden olabilir. Ayrıca, vücudun ne kadar kafeine tahammül edebileceğine bağlı olarak, mide rahatsızlığı ve uykusuzluk yaşanabilir. Kafein tüketimine mutlaka miktar sınırlaması yapılmalı ve bunun yerine su, maden suyu, bitki çayları veya kafeinsiz kahveler tercih edilmelidir.
Sınavdan bir gün önce
dikkat edilmesi gerekenler
• Zehirlenme riskine karşı dışarıda yemek yemeyin.
• Rutin beslenmenizin dışına çıkmayın ve sınav öncesi vücudunuza daha önce denemediğiniz veya nadiren tükettiğiniz besinleri almayın.
• Öğünlerde protein, bitkisel yağ ve sağlıklı karbonhidrat tüketin.
• Alerjiniz olan besinlere karşı daha dikkatli olun.
• Gaz yapıcı, yoğun baharatlı, acı ve kızartılmış besinlerden uzak durun
.