Diyetisyen İsmail BAL / Demirci İlçe Sağlık Müdürlüğü


Soda mı Maden Suyu mu ?


               Soda ve maden suyu arasındaki ne fark olduğu sıklıkla karıştırılan bir konudur. Soda ve maden suyu arasındaki temel fark sodanın yapay, maden suyunun ise doğal bir içecek olmasıdır. Etiket bilgileri okunarak rahatça ürü-nün maden suyu mu yoksa soda mı olduğu anlaşılabilir.

 

               Soda içilebilir özellikteki suyun sodyum bikarbonat veya izin verilen mineral tuzu, katkı ve aroma maddeleri ile tekniğine göre karıştı-rılması ile hazırlanan, karbondioksit ile gazlan-dırılmış olan yapay bir içecektir. İçilebilir nite- likteki herhangi bir suya karbondioksit eklendi-ğinde soda yapmış oluruz. Çoğu meşrubatın ana maddesini teşkil eder. Şekerli, aromalı ve sitrik asit ihtiva eden soda türleri gazoz olarak adlan-dırılır.

 

               Maden suyu ise yeraltı sularından beslenir. Çözünmüş halde mineral ve gaz içeren kaynak suları maden suyu adı altında toplanır. Maden suyu içerdiği tüm mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yer altındaki çatlaklardan yol bularak yeryüzüne çıkar ve tamamen doğaldır.

 

               Hangisini tercih etmeliyiz ?

 

               Doğal olan maden suyunu tercih etmek tabi ki bizim için daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Maden suyunun içeriği mineral açısından çok zengindir. Vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri başta kalsiyum, magnezyum, sodyum ve potasyum olmak üzere karşılar. Soda ise bu mineraller açı-sından zengin değildir.

 

               Maden suyunun faydaları

 

               • Mineral kayıplarının yerine konmasına yardımcı olur.

 

               • Özellikle yaz ayları olmak üzere vücudun sıvı kaybının giderilmesini sağlar.

 

               • Mide ve bağırsak sistemini rahatlatır. İçerisindeki kalsiyum ve florür ağız ve diş sağlığı için önemlidir.

 

               • Magnezyum içeriğinden dolayı kas ağrılarına iyi gelir. İçerisindeki mineraller cilt sağlığı ve parlaklığına yardımcı olur.

 

               Dikkat edilmesi gerekenler

 

               Maden suyu her ne kadar yararlı bir içecek olsa da fazla tüketmek zararlı olabilir. Özellikle içerdiği sodyum miktarına dikkat edilmeli hipertansiyon hastaları daha sınırlı tüketmelidir. Maden suyu tüketimi günlük en fazla 600 ml olmalıdır. Tabi ki  maden suyu tercih ederken sade olanları tercih etmek önemlidir. Meyve aromalı maden sularında şeker bulunur ve bu maden suyunun yararını azaltır. Sade maden suyu tercih ederek hem maden suyunun zengin içeriğinden fayda-lanmış hem de kalorisiz bir içecek tercih etmiş oluruz. 

 

               Maden suyu kapağı açılmaz ise kesinlikle bozulmaz, sadece kapak ve ambalajdan dışarıya karbondioksit gazı azalabilir. İçeceğe sağladığı kolay yutma özelliğinin yanı sıra karbondioksit gazının önemli bir faydası da içinde bulunduğu içeceklerde bakteri ve mikrop üremesine izin vermediği için tüketiciler açısından güvenli olmasıdır. Renksiz ve güneşten etkilen-diği için genellikle yeşil veya kahverengi şişelere ambalaj- lanırlar. 

 

               Maden suyu seçimi yapılırken de düşük sodyum, yüksek magnezyum ve kalsiyum içerikli olanlar tercih edilmelidir. Sağlıklı insanlar günde iki şişe içebilir. Kalp, böbrek ve hipertansiyon hastaları ise uzak durmalıdır. Tüketimi hakkında mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

YAZARLAR