Diyetisyen İsmail BAL / Demirci İlçe Sağlık Müdürlüğü

Tarih: 31.07.2024 20:27

Su Tüketimi ve Sağlık İlişkisi

Facebook Twitter Linked-in

 

               Su tüketimi, insan sağlığı açısından kritik bir öneme sahiptir. Vücudun büyük bir kısmının sudan oluşması sebebiyle düzenli su içmek, vücudun işlevselliğini sürdürmek için son derece gereklidir. 

               Su içmenin bilinen sayısız faydası vardır. Özellikle; sindirim, dolaşım, vücut sıcaklığının düzenlenmesi ve hücresel metabolizma gibi bir dizi temel vücut fonksiyonunu destekler.

               Su, insan sağlığı için oksijenle birlikte ihtiyaç duyulan en önemli kaynaktır. Genel bir çözücü ve taşıyıcı olduğundan, insan vücudundaki bütün biyolojik işlemlerin temelinde su vardır. Vücudumuzdaki su miktarının azalması yaşam kalitemizi etkileyecek rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Diğer yandan organlarımız da su olmadan faaliyetlerini yerine getiremez ve verimli olarak çalışamaz.

 

               Günlük Ne Kadar Su İçmeliyiz?

               Günlük su ihtiyacı kişinin sağlık koşulları, günlük aktiviteleri ve yaşadığı iklim gibi farklı etkenlere bağlıdır. Normal koşullar altında günde en az 10 bardak su içmek ihtiyacınızı karşılayabilir. Ayrıca su içmek için susamayı beklemeyin. Gün içinde belirli aralıklarla su tüketmeye mutlaka özen gösterin. 

               Gün içerisinde yeterli sıvı alıp almadığımızı öğrenmenin en kolay yollarından biri idrar rengine bakmaktır. Yeterince su içiyorsak, idrarımız berrak ya da açık  soluk sarı olacaktır.                                                             Şayet renk koyu sarı ise bu yeterli miktarda su içilmediğinin göstergesidir.  Ayrıca vücudunuz su kaybetmişse kendinizi yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz, baş ağrısı çekebilir, daha az idrara çıkabilir ve ağzınız kuruyabilir. Bu belirtilerden en az iki tanesini hissettiğinizde mutlaka su tüketmelisiniz. 

               Su ihtiyacını karşılayacağını düşünülerek içilen kahve, çay, kola gibi içecekler ise idrar söktürücü maddeler içerdiğinden vücuttan atılan su miktarının artmasına neden olurlar.  Kısacası, suyun yerini başka hiçbir içecek tutmaz.  Bu yüzden, gündelik hayatımızda vücudun kaybettiği suyu geri kazanmasında en etkili yol su içmektir.

 

               Suyun Sağlığımıza Faydaları Nelerdir?

               Su; beden, ruh ve sinir sağlığımızın en önemli kaynağıdır. Düzenli ve yeterli miktarda tükettiğimizde vücudumuza birçok fayda sağlamaktadır. Bu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:

               • Cildin sağlıklı ve esnek olmasını sağlar.

               • Vücut ısısını ayarlar

               • Vücutta biriken zararlı maddelerin dışarıya atılmasını sağlar

               • Hücrelere besin ve oksijen taşır

               • Metabolizmanın düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar.

               • Sindirimi destekler ve kabızlığı engeller.

               • Grip gibi bulaşıcı hastalıklara karşı, bağışıklık sistemini güçlendirir.

               • Böbreklerde taş oluşma ihtimalini azaltır.

               • Yeterli su tüketimi; susuz kalmaya bağlı olarak gelişen unutkanlık ve dikkat dağınıklığı gibi problemleri önler.

               • Kilo kontrolüne yardımcı olur.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —