İhsan KAYA / Harita Mühendisi


TARLA YANLIŞ MI ÖLÇÜLDÜ ?


               Yeni bir parsel satın aldığımızda ya da mevcutta sahibi olduğumuz parselin sınırlarını öğrenmek isteriz. Harita mühendisi  tarafından parsel sınırının aplikasyonu yapıldıktan sonra bazı mahallelerde Ben daha önce başkasına ölçtürdüm kazık buradaydı, bu haritacı yanlış ölçtü gibi cümleler duyulur. 

 

               Peki gerçekte durum nedir?

               Ölçüm teknolojilerinin bu kadar gelişmediği 1970’li yıllarda kadastro ve sınır tespit çalışmaları uçaklarla uçularak fotogrametrik olarak gerçekleştirildi. Ülkemizin yaklaşık %14 ü bu yöntemle paftalanmıştır.  Fotogrametrik paftalarda parsellerin sınırları paftaya göre çizilmekte olup köşe koordinatları ile ilgili sayısal bilgi yoktur. Gözün ayırma inceliğine bağlı  olarak 1/5000 ölçekli fotogrametrik paftalarda kişiden kişiye bağlı olarak yanılma sınırları içerisinde kalan ve 50- 60 cm’leri bulabilen farklılıklar normal kabul edilebilmektedir.  Bu nedenle iki farklı aplikasyon işleminde yanılma sınırları içerisinde farklılıklar olabilmektedir. Yine grafik paftalarda aplikasyon işlemi için parsel zemine ve ortofoto’ ya (uydu görüntüleri) bağlı olarak çakıştırılır. Dolayısıyla fotogrametrik ya da grafik paftalarda yapılan  aplikasyon işlemlerinde ortaya çıkan fark bir hata değil paftanın eski olması ve sayısal olmamasından kaynaklı teknik bir problemdir.

               Bu ve benzer problemlerin giderilmesi için ülkemizde  22-A (kadastro yenileme) çalışmaları yapılmaktadır. Buna bağlı olarak ilçemizde de bazı köylerimizin 22-A çalışmaları yapılmıştır. 22-A çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte fotogrametrik ve grafik paftalardan kaynaklı sorunlar ve aplikasyonlardaki farklılıklar ortadan kalka caktır. 22-A sonrası elde edilen ya da yersel olarak üretilen sayısal paftalarda bu gibi farklılıklar olmayacaktır. 

                                                           İhsan KAYA

                                                           28.11.2023

YAZARLAR