İsmail AKSOY


Vatan;


               Vatanı tarif edecek olursak; bir milletin ya da milletler topluluğunun hayatını sürdürdüğü belli sınırlar içerisinde bulunan toprak parçasıdır. Vatan sevgisi ise; kişiyi o toprak parçasına bağlayan en kuvvetli bağdır. Kültür; dil, din, tarih birliği, ahlâkta, eğitimde, töre ve geleneklerde ortak duygu ve davranışlar, milleti millet yapan değerlerdir. İşte bu sebeple millet ile vatan, ruh ile beden gibidir. Her millet, dili, ortak inançları, kültürü, örf ve âdetleri ile, özgür bir şekilde yaşamak ister. Çünkü bağımsız bir vatan olmadan, bir milletin kendine ait değerleriyle özgürce yaşaması imkânı yoktur.

 

               Kısaca ifade edecek olursak, doğup büyüğüdümüz, üzerinde yaşadığımız toprak diyebiliriz. Bu topraklar yüzyıllardır kendisine aidiyet duygusu ile bağlanan ve sahiplenen herkese vatan olmuştur. 

 

               Gün geldi üzerinde koşuşturduk, gün geldi üzerinde çalıştık, gün geldi uğruna canlarımızı verdik. Yıllardır da millet olarak canlarımızı, evlatlarımızı vatanımız uğruna hiç korkmadan ve çekinmeden vermeye de devam ediyoruz.

 

               Gün geldi, çalıştık imar ettik, gün geldi kirlettik. Sadece insan kendini değil çevresini de kirletiyor, denizlerini de kirletiyor. Bu güzel vatana her davranışımız ile sahip çıkmak, korumak ve temiz tutmak hepimizin görevi olsa gerek.

 

               Vatanı sevginin ölçüsü önce birbirini sevmek, sonra tüm benliği ile bu aziz topraklara sahip çıkıp hizmet etmekten geçiyor. Ülkemizin kalkınması için eğitimli, kültürlü ve maddi olarak çalışmamız gerekiyor. Ne kadar fedakârlık yaparsak gelecek nesillerimize o kadar yatırım yapmış oluruz. Bu topraklar sadece bugün bizim değil, gelecek nesillerimize de en güzel şekilde bırakmamız gerekiyor. Unutmayalım ki vatanımıza sahip çıkmakla gelecek nesillere müreffeh bir ülke bırakmış oluruz.

 

               Yazar Mustafa KUTLU, vatan ile ilgili olarak şöyle bir tarifte bulunur: (15.01.2024-Yeni Şafak Kitap eki, s:12)

 

               “Vatan Mevlit’tir, Itri’nin tekbiridir, ezandır, minare ve kubbedir, sebildir. Vatan ilahidir, türküdür.

 

               Vatan Yunus’tur. Yunus Emre’dir, neden, çünkü vatan onun yokluğunda yerine koyacak bir şey bulamamaktır. Vatan dayanışma, paylaşma, adalet, şefkat, merhamet ve fazilettir. Vatana gösterilecek muamele hürmet - hizmet ve merhamettir. Vatan ahlaktır, Vatan tevazu ve kahramanlıktır..

 

               Vatan Selimiye’dir, Hacı Arif Bey’dir, Mevlana’dır. Vatan Ayasofya, Hacı Bayram, Akşemseddin, Eyüp Sultan ve Hacı Bektaş’tır..

               Vatan davul zurnadır.

 

               Vatan başbar, halay ve toprağa vurulan dizin izidir.”

 

               Kutlu hocamızın ifade ettiği gibi vatana sahip çıkmak kültür dünyamızı geliştirmek ve yaşatmak ile mümkün. Gelecek nesillerime çok borcumuz var. Manevi büyüklerimizi, tarihimizi, ecdadın bıraktığı eserleri en önemlisi manevi büyüklerimizi tanıtmalı, onların verdiği mesajları anlatmamız lazım. 

 

               Unutmayalım ki “Vatan dildir”. Dilimizi korumak gelecek nesillere aktarmalıyız. Maalesef günümüzde dilde aşırı şekilde yozlaşma ve bozulma görülmektedir. İşyerlerinin tabelalarına baktığımızda  bozulmuş Türkçe kelime ve yabancı dilde kelimler çok kullanılıyor. Çocuklara ve işyerlerine isim verilirken kendi kültür dünyamızdan örnekler almalıyız.

 

               Unutmayalım ki; bu vatana sahip çıkmak hepimizin üzerine düşen bir görevdir.

YAZARLAR