Diyetisyen İsmail BAL / Demirci İlçe Sağlık Müdürlüğü

Tarih: 12.06.2024 19:06

Yaz Dönemi Meyve ve Sebzeleri

Facebook Twitter Linked-in

               Yaz ayları, sebze ve meyve çeşitliliği açısından en zengin dönemdir. Bu dönemde de meyve ve sebzelerin taze olarak bol miktarda tüketilmesi, farklı renkteki sebze ve meyvelerin beslenmeye düzenli olarak dâhil edilmesi bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi başta olmak üzere pek çok faydayı da beraberinde getirmektedir.

               Yaz dönemi meyveleri 

               Yaz dönemi meyveleri olarak karpuz, kavun, kiraz, kayısı, erik, çilek, şeftali, üzüm, incir, dut, böğürtlen ve armut sayılabilir.

               Yaz dönemi sebzeleri

               Sebzelerden ise taze fasulye, patlıcan, kabak, biber çeşitleri, domates, semizotu, bamya, enginar ve börülce yaz dönemi sebzelerine örnek olarak verilebilmektedir.

               • Meyvelerden kavun, karpuz, çilek ve şeftalinin ortak özelliği antioksidan açıdan güçlü olan A ve C vitaminlerini içermeleridir. Su içeriği yüksek olan meyvelerin tüketimi, yaz aylarında artan su gereksinimi de karşılayabilmeye yardımcı olmaktadır. 

               • Şeftali, incir ve kayısı özellikle yüksek lif içerikleri ile ön plana çıkarak, kabızlığın önlenmesinde oldukça etkili meyvelerdir. Yine lif içerikleri sayesinde tokluk hissinin sağlanma sında ve uzun sürmesinde etkilidirler. 

               • Kavun ve şeftalinin diğer yaz meyvelerine kıyasla yüksek olan potasyum içeriği ise, tansiyonun dengelenmesinde ve vücuttaki su dengesinin korunmasında etkilidir. 

               • Kırmızı renkteki yaz meyveleri olan çilek, kiraz, böğürtlen ve karadut içerdikleri yararlı bileşikler sayesinde kalp  damar sağlığını korumada oldukça yararlıdır.

               Meyve tüketiminde dikkat edilmesi gereken nokta, porsiyon kontrolüdür. Her meyve için belirli porsiyon ölçüleri olup, meyve tüketiminin fazla lığı durumunda meyvelerin içerdikleri şeker dolayısıyla kan şekeri düzeyinde ani iniş ve çıkışlar meydana gelebilmektedir. Üzüm, incir, karpuz ve kavun gibi meyvelerin glisemik indeksleri yüksek olduğu için özellikle diyabet ve insülin direnci gibi durumlarda dikkatli tüketilmelerinde fayda vardır. 

               • Sebzelerden ise yazın akla ilk gelen domates, likopen içeriği sayesinde damar sağlığını korumada ve kanser riskini azaltmada etkilidir. Yaz aylarında konserveler yerine taze domates kullanımı arttırılarak besin değeri açısından daha faydalı hali tüketilmiş olacaktır. 

               • Yaz mevsimi sebzelerinden kabak, özellikle okul öncesi çağdaki çocukların kolayca tüketebildiği ve günlük beslenmelerinde sık yer verilen bir sebzedir. Kabak, su içeriği açısından zengin olmasının yanında bol lifli olması sayesinde sindirim sistemi için faydalıdır. 

               • Biber çeşitleri, C vitamini açısından oldukça zenginlerdir; dolayısıyla diğer tüm sebzeler gibi bağışıklık sistemi açısından değerlidirler. 

               • Semizotu, beyin fonksiyonlarının sağlıklı şekilde yürütülmesinde faydalıdır, aynı zamanda su dengesinin sağlanmasında rol oynamaktadır.

               Sebze ve meyvelerin ihtiyaç duyulan günlük besin öğelerini karşılamada oldukça önemli olması tüketim alışkanlığı kazanılması gerektiğinin göstergesidir. Farklı renklerde sebze ve meyvelerin tüketiliyor olması, içerikleri açısından çeşitlilik sağlandığı için vücuda yararlı farklı besin öğelerinin alınması anlamına gelmektedir. Meyve ve sebzelerin taze ve vitamin kayıplarını engelleyecek biçimde hazırlanarak tüketilmesi her zaman en ideal tüketim biçimidir. 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —