Diyetisyen İsmail BAL / Demirci İlçe Sağlık Müdürlüğü


Yeme Bozuklukları


               Yeme bozukluğu sadece bir beslenme sorunu değildir, daha çok yiyecekleri ele alış biçimi ve kişinin kendi bedeniyle olan ilişkisinin bozulmasıdır. Etkilenen insanlar; yeme davranışlarını aşırı derecede kısıtlar,  güçlü bir şekilde kontrol eder veya davranışlarının kontrolünü tamamen kaybeder. 

               Yeme Bozukluğu Nedir ?

               Sağlığa zarar verebilecek derecede yetersiz ya da aşırı yemek yeme davranışıdır. Yeme bozukluğu olan kişinin bedeni, duygusal ve sosyal hayatı yeme davranışındaki anormallikler nedeniyle zarar görür. Kişinin, günlük yaşamı yeme biçimini değil, yeme biçimi günlük yaşamını etkiler. Başlıca yeme bozuklukları şöyle sıralanabilir.

               • Pika (besin olmayan maddeleri yeme isteği)

               • Geri çıkarma (geviş getirme) bozukluğu

               • Kaçıngan / kısıtlı yiyecek alımı bozukluğu

               • Anoreksiya nervoza

               • Blumiya nervoza

               • Tıkınırcasına yeme bozukluğu

               Yeme bozukluklarının nedenleri nelerdir ?

               Yeme bozukluğu diyet yapmaktan çok farklı bir durumdur. Diyet, kişinin sağlıklı bir bedene ulaşabilmek için uyguladığı dengeli beslenme düzeni iken yeme bozukluğu ise kişinin hayatını fizyolojik, psikolojik, ve sosyolojik olarak etkisi altına alan psikolojik temelli bir hastalıktır. Temelde yeme bozukluğu olan kişi yiyerek ya da yemeyerek hayatını ve duygularını kontrol etmeye çalışır. Yeme bozukluklarının daha çok kadınlarda görülmesi, kadınlık psikolojisinin de önemini vurgulamaktadır.

               Yeme bozuklukları hangi hastalıklara neden olabilir ?

               Yeme bozuklukluğu yetersiz beslenmede; kas erimesine, kırılgan kemiklere, saç dökülmesine, adet döneminin olmamasına veya güç kaybına neden olabilir. Yetersiz beslenen bir vücut ayrıca enfeksiyonlara karşı kendini daha az savunabilir. Sürekli kusma dişlere ve yemek borusuna zarar verebilir. Yeme bozuklukları, özellikle anoreksiya nevroza ölümcül olabilmektedir. Aşırı yemek yiyen kilolu kişilerde ise eklem ağrısı, yüksek tansiyon veya şeker hastalığı görülebilmektedir.  Ayrıca depresyon da bir yeme bozukluğuna eşlik edebilmektedir.

Yeme bozukluklarının tedavisi

Yeme bozukluklarının tedavisinde öncelikli amaç kişinin fiziksel sağlığını iyileştirmek, bozukluğa bağlı organ hasarı ve ölüm gibi durumları kontrol altına almaktır. Tedavide psikolog ve diyetisyenden yardım alınmalıdır. Kişilerde yeme bozukluğu belirtileri görüldüğünde mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. 

YAZARLAR