Diyetisyen İsmail BAL / Demirci İlçe Sağlık Müdürlüğü

Tarih: 08.01.2025 11:10

Yumurta Tüketimi Nasıl Olmalı ?

Facebook Twitter Linked-in

Yüksek besin değeriyle öne çıkan yumurta, günlük hayatta insanların yaygın olarak tükettiği bir besindir. Kahvaltı başta olmak üzere birçok öğünde tüketilebilen çok yönlü bir besin olan yumurta, insan sağlığına sayısız fayda sunar. Yumurtanın başlıca faydaları arasında yüksek besin değeri sayesinde tok tutması, trigliserid seviyesini düşürmesi, kalp sağlığını desteklemesi ve göz hastalıkları riskini düşürmesi yer alır.

Yumurta aynı zamanda en kaliteli protein kaynağıdır ve örnek protein olarak bilinir. 1 adet orta boy yumurtadaki toplam protein yaklaşık 6 gramdır. Yumurta insan vücudunun üretemediği ve besinlerle alınması zorunlu 9 esansiyel amino asidi içerir. Bu amino asitlerin yarısı yumurtanın beyazında bulunur.

Yumurtanın beyazı mı sarısı mı ?
Yumurtanın beyazı protein miktarının yarısına sahiptir ve saf proteinden oluşur.  İçerdiği kalorinin hemen hemen tamamı proteinlerden gelirken neredeyse hiç karbonhidrat veya yağ barındırmaz.

Sarısı ise vitamin ve mineral kaynağıdır.  Yumurtada ki toplam yağın tamamını ve proteininde yarısını içerir. Ayrıca yumurta sarısı D vitamini bakımından zengin olan nadir besinlerdendir. Yumurtanın sarısı aynı zamanda lesitin ve kolin bakımından zengindir. Lesitin vücutta kolesterol ile birleşerek vücut tarafından emilmesini önler. Kolin ise beyin ve hafıza gelişimi için çok önemlidir.

Yumurta nasıl tüketilmeli ?
Öncelikle yumurta yıkanmaması gereken bir besindir. Eğer çok kirliyse temiz bir bezle silinmesi gerekir. Yumurta yıkandığında kabuğunda bulunan Salmonella isimli bir bakteri yumurtanın içerisine girebilir ve bu da çeşitli hastalıklara sebebiyet verebilir.

En sağlıklı yumurta tüketim şekli haşlanmış yumurtadır. Ancak yumurta haşlarken az ya da çok haşlanması faydalarını azaltabilir ve sağlık yönünden sorun oluşturubilir. Yumurta rafadan olduğunda ya da iyi pişmediğinde beyazında bulunan avidin isimli bir protein biyotin vitamini bağlar ve bu vitaminin vücut tarafından emilmesini engeller bu durumda vücutta  biyotin eksikliğine neden olabilir. Yine iyi pişmeyen yumurtada Salmonella bakte-risi hayatta kalabilir ve hastalıklara neden olabilir. Yumurtanın iyi pişmesi vücudun yumurtada ki proteini daha iyi sindirmesi açısından da önemlidir.

Yumurtanın çok fazla pişmesi de istenilen bir durum değildir. Çok fazla pişen yumurtada yeşil bir halka oluşur buna demir-sülfür halkası denir. Bu durumda da demir vücut tarafından emilemez hale gelir ve yumurtanın faydaları azalmış olur. En iyi yumurta haşlama süresi 5-8 dakikadır.

Yumurta tüketimi günde 1 adet olmalıdır. Bir uzmana danışarak ve porsiyon kontrolü yapılarak daha fazla tüketim de yapılabilir. 


    
 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —